Samenwerken

Speelvogelmonitoren werken samen. Veel handen maken het werk lichter, maar soms brengt dat ook extra uitdagingen met zich mee.

Na deze opleiding ben jij een Speelvogelheld. Dat betekent dat jij de visie van De Speelvogels begrijpt en kan inzetten, dat je zelfstandig kan werken en weet wat er moet gebeuren op een Speelvogelkamp. Er zullen nieuwe, jongere, minder ervaren, … monitoren aanwezig zijn in je team. Het is de bedoeling dat je als held het goede voorbeeld geeft en hen mee aanstuurt en de weg wijst.

Enkele tips voor een vlotte samenwerking:

  1. Gebruik de taakverdelingsdocumenten of maak zelf even een lijstje. Hang deze lijst op en verdeel samen de taken. Ieder is verantwoordelijk voor zijn taak. Zo hoef je niet telkens taken uit te delen die misschien na een tijdje aanvoelen als ‘bevelen’ en is de eerlijke verdeling ook duidelijk voor iedereen.
  2. Praat met elkaar! Voel je spanning of vond je iets niet fijn? Neem tijdens de middag of op het einde van de dag even een momentje om dit te bespreken. Dat kan met het hele team. Bespreken doe je met respect voor elkaars mening. Probeer de dingen te verwoorden als: “Ik zie dat ….” “Daardoor gebeurt dit…” “Dit kan helpen…”
  3. Geef het goede voorbeeld. Doe even iets voor, werk samen aan een activiteit of een taak, … Op die manier leer je van elkaar en voel je dat je er niet alleen voor staat.

Je zal niet alleen samenwerken met monitoren maar ook met de ouders. Speelvogelhelden spreken ouders meteen aan als ze hen zien en vertellen over wat de kinderen die dag gedaan hebben. Als iets moeilijker liep vraag je aan ouders raad. Vaak is het niet de eerste keer en hebben ouders al allerlei dingen uitgeprobeerd waardoor ze je tips kunnen geven hoe je de volgende dag kan aanpakken.