Kleuterwereld

De kinderen en monitoren worden verdeeld in 3 leeftijdsgroepen. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen aanpak nodig. Er zijn vooral kleuters aanwezig op onze kampen. We verwachten van Speelvogelhelden dat ze de kleuterwereld begrijpen en zich daarop afstemmen. Je hebt als begeleider 3 belangrijke rollen te vervullen: dame, heer en zot.

De kleuterwereld

Naar toilet met de groene groep

De kinderen van de groene groep zijn vaak nog niet gewend om alleen naar toilet te gaan. Hoe help je hen?

 1. Bouw toiletmomenten in op regelmatige tijdstippen.
 2. Ga met een aantal kinderen (niet te veel).
 3. Help met het kiezen van het juiste toilet (oohja, ook daar kunnen ze lang mee bezig zijn! Vergemakkelijk de keuze en biedt dingen aan op hun maat. Lukt het toilet niet goed, gebruik dan het potje of de opzetbril)
 4. Krijg je zelf je broek of je rokje los? De jongste kleuters kunnen dit vaak nog niet zelf. Dit is een veelvoorkomende oorzaak van ongelukjes. Help dus bij het uitdoen.
 5. Geraak je zelf op het toilet? Soms zijn de toiletten te hoog of te eng. Gebruik een trapje, een potje of help het kind op het toilet. Ook dit is een vaak voorkomende oorzaak van ongelukjes.
 6. Klaar? Maak de billen schoon met toiletpapier of een nat doekje. (Let op: natte doekjes gooi je in de vuilbak, niet in het toilet)
 7. Heeft iedereen een toilet gevonden? Hou in het oog dat elk kind naar toilet gaat.
 8. Handen wassen!

Tip: Maak het leuk en zorg dat kinderen die klaar zijn of moeten wachten iets te doen hebben. Zo maak je van elk moment iets leuk!

Jassen en rugzakken met de groene groep

De kinderen van de groene groep kunnen zelf nog niet goed hun rugzak openen, toedoen, wegzetten, … Help daarbij. Enkele tips:

 1. Ben je met twee monitoren dan blijft de ene bij de groep, de andere gaat naar de rugzakken. Stuur de kinderen in kleine groepjes naar de rugzakken.
 2. Help bij het openmaken en zoeken van de juiste spullen.
 3. Help bij het terug in de rugzak steken van de spullen en weer toedoen.
 4. Je kan eventueel ’s morgens ook alle drinkbussen en brooddozen verzamelen in een bak. Zo kan je ze aan tafel uitdelen en moet je niet steeds in de rugzak zijn.
 5. Is het kouder dan 17°C dan doen alle kinderen hun jas aan!