Vooropvang
8u00 – 9u00

Welkom! Meld je aan en krijg je een naamsticker. Rugzak en jas even wegleggen en dan kan je spelen met de begeleiders! Afscheid nemen doen we op jullie tempo. Speel je graag nog even mee tot het 9u is of neem je graag afscheid aan de inschrijftafel. Geef vooral aan wat voor jullie werkt. Enkele tips.

Start en kringmoment
9u00

Iedereen aangekomen? Dan is het tijd om te starten. We starten met een dansje of toneeltje met alle kinderen. Daarna gaan de kinderen naar hun eigen begeleiders en beginnen aan het kringmoment. Het thema komt tot leven, we bespreken het verloop van de dag en leren elkaar kennen.

Activiteitenblok 1
9u20

Na al dat opwarmen is het tijd om er echt in te vliegen. De monitoren leggen de verschillende activiteiten uit. Je kan kiezen waar je graag aan mee doet.

Fruitmoment
10u15

Tijd voor een tussendoortje! Even naar toilet en dan aan tafel. (Lees hier meer over toilet en zindelijkheid) Je kan kiezen tussen minstens twee verschillende soorten vers fruit of snoepgroentjes en een beker water. Daarna is het tijd voor vrij spel.

Activiteitenblok 2
11u00

De monitoren leggen de verschillende activiteiten uit. Je kan kiezen waar je graag aan mee doet.

Middagpauze
12u00

Hoor ik daar grommende buikjes? Kom we gaan aan tafel! Iedereen heeft zijn luchpakket bij en krijgt appelsap of water van De Speelvogels. Daarna is het tijd voor vrij spel of een rustmomentje. Lees hier onze tips i.v.m. eten en drinken.

Kring en activiteitenblok 3
13u00

We beginnen aan de namiddag met een nieuw kringmoment: even landen, het thema weer tot leven wekken en afstemmen op elkaar. Daarna kan je weer kiezen uit verschillende activiteiten

Koek
14u15

Even uitblazen met een koek en een drankje. Er worden verschillende soorten koeken voorzien door De Speelvogels.

Achtiviteitenblok 4
14u30

De monitoren leggen de verschillende activiteiten uit. Je kan kiezen waar je graag aan mee doet.

Kringmoment
15u45

We sluiten af met een laatste kringmoment. Wat vond jij van de dag?

Naopvang
16u00 – 17u00

Speel nog even mee tot je opgehaald wordt. We voorzien ook hier nog toffe spelletjes of doe je liever gewoon je eigen zin?

Ophalen

Afscheid nemen

Je kind afzetten op een kampje is niet altijd even gemakkelijk. Zowel voor jou, als ouder en voor je speelvogel kan het onwennig en misschien wat onveilig aanvoelen. Wat helemaal normaal is want je zet je dierbaarste bezit af bij (nu nog) vreemde mensen, op een vreemde plaats. Hier alvast enkele tips!

Voorbereiding, routine en duidelijkheid

Vertel je speelvogel op voorhand waar hij naartoe gaat en maak hem al warm voor wat er gaat komen. Als jij enthousiast bent, is de kans groot dat je kind dit overneemt. Voel je dat het afscheid soms moeilijk gaat? Maak dan op voorhand al een afspraak waar jullie je goed bij voelen. Soms kan het helpen dat je als ouder nog een spelletje mee speelt of net al afscheid neemt na het aanmelden. Probeer dit op voorhand al duidelijk aan te geven.

Wij hanteren een ochtendroutine waardoor je op voorhand goed weet wat er gaat komen. Onze Speelvogel-ochtendroutine bevat telkens dezelfde stappen:
Aanmelden – Naamsticker kleven – Rugzak wegzetten – Spelen
Geef duidelijk aan wanneer het moment van afscheid aangebroken is en doe dit op jullie manier: met een kus, knuffel, koosnaampje of kietelaanval. Spreek gerust de monitor ter plaatse aan om jullie te helpen bij het afscheid en geef aan waar jullie nood aan hebben.

Speels, vertrouwen en tijd

Spelen verlaagt spanning en helpt je omgaan met moeilijke situaties. Speel een spelletje, gebruik je fantasie, lach en knuffel samen. Zowel voor je aankomt als tijdens het afscheid. Straal je vertrouwen uit naar je kind. Twijfel je zelf ergens aan? Probeer dat eerst op te lossen en spreek ons aan. Voorzie ook ruimte voor begrip en luister naar de noden van je kind. Betrek de begeleiding hierin zodat we jouw kind samen kunnen ondersteunen. Geef jezelf en je kind de tijd om te wennen en kennis te maken. Doe dit vooral op jullie eigen tempo.

Ook aandacht voor mama en papa

Ook voor ouders kan het afscheid soms heel wat teweeg brengen. Blijf hier niet mee zitten en contacteer ons. Wij geven jullie graag een update.

Ontvang je graag tijdens de loop van de dag een fotootje via Whatsapp van je lachebekje of avonturier? Spreek de locatieverantwoordelijke aan, zij zal met plezier even een leuke foto sturen zodat ook jij gerust kan zijn tijdens de dag.

Eten

1.

Wat geef je mee?

Je hoeft alleen een lunchpakket te voorzien met middageten.

Is je Speelvogel een moeilijke eter? Laat hem mee bepalen en helpen. Een kleuter kan misschien zijn brooddoos uit de kast nemen of het beleg uitzoeken dat hij wil. Begin bijvoorbeeld bij het voorstellen van 2 dingen waaruit hij mag kiezen.

2.

Hoeveel moet je kind eten?

Voor de begeleiders is het niet altijd makkelijk om in te schatten hoeveel je kind moet eten. We proberen in te schatten aan de hand van de nodige tijd en vlotheid hoeveel honger een kind nog heeft. Geef gerust door aan de begeleiders wat jullie afspraken hierover zijn. Moet de hele brooddoos leeg of mag er wat blijven liggen?

3.

Wat met drinken?

Op elke Speelvogellocatie is er een waterbar waar kinderen de hele dag door bekertjes water kunnen nemen. Tijdens het fruit-, middag- en koekmoment wordt erop toegezien dat elk kind minstens een klein bekertje water drinkt. Heeft je kind een drinkbus mee dan zal die elke pauze aangeboden en indien nodig hervult worden.

Toilet en zindelijkheid

Wanneer en hoe gaan we naar toilet

Groene groep: Voor- en na elk activiteitenblok gaan we in kleine groepjes met begeleiding naar toilet zodat elk kind genoeg geholpen kan worden. Uiteraard kunnen kinderen tussendoor ook steeds naar toilet gaan. De Speelvogellocaties zijn uitgerust met kleuter-en/of kindertoiletten en we voorzien ook steeds een potje voor moesten de toiletten toch te moeilijk zijn.
Oranje groep: Voor elk pauzemoment gaan we onder begeleiding naar toilet. De kinderen krijgen hulp waar nodig.

Ongelukjes en zindelijkheid

Een ongelukje is snel gebeurd als je druk aan het spelen bent. Geef je kind steeds een paar reservekleren mee zodat we snel kunnen verschonen. We houden je kind extra in de gaten, plannen een extra toiletbezoekje in en bekijken hoe we het best kunnen helpen. Is je kind nog niet voldoende zindelijk om de hele dag zonder pamper of frustratie rond te lopen? Spreek even met ons af hoe je graag hebt dat we dit aanpakken.